Canzoniere

Canzoniere, dichtbundel van Francesco Petrarca (1304-1374)

f-20140208-petrarcaComponist Roel van Oosten heeft zich voor zijn Canzoniere laten inspireren door de gelijknamige dichtbundel van Petrarca, Italiaans dichter en proza schrijver, en de grondlegger van het humanisme. Petrarca bracht een groot deel van zijn jeugd door in Avignon, waarnaar de familie verhuisde om paus Clemens V te volgen, die daar verbleef vanwege het
pauselijk schisma.

Petrarca studeerde in Montpellier en trok vervolgens
naar Bologna, waar hij rechten studeerde. Zijn interesse ging echter meer uit naar het schrijven, een passie die hij deelde met zijn vriend Giovanni Boccaccio. Terug in Avignon zag Petrarca op 6 april 1327 (Goede Vrijdag) in de kerk St.-Claire een meisje, dat hij als “Laura” zijn leven lang als zijn muze heeft bezongen in lyrische verzen, die gebundeld zijn in Canzoniere, een van zijn belangrijkste werken.

De sonnetten vormen al eeuwenlang een inspiratiebron van talrijke dichters en werden op muziek gezet door magistrale componisten als de Machaut, Liszt, Willaert, di Lasso, Monteverdi, Schubert, Schönberg en Dufay (Vergene bella).

De compositie van Roel van Oosten bestaat uit vijf delen, die corresponderen met vijf gedichten uit Canzoniere:

  • Benedetto,
  • Erano I capei doro a l’aura sparsi,
  • La gola e’l sonno,
  • Solo e pensoso,
  • Levommi il mio penser

De teksten zijn vertaald door Peter Verstegen.


Veel informatie over Petrarca en Canzoniere vind je op www.operahuis.nl.

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.