2017 – Concert Engelse Romantiek

Concert Engelse Romantiek van GZO op 19 november 2017. Gemengd Zangkoor Oosterheide (GZO) heeft op haar jaarlijks concert werken uitgevoerd uit de Late Engelse Romantiek van de componisten Ralph Vaughan Wiliams en Sir Edward Elgar. Prachtige muziek, die in Engeland regelmatig wordt uitgevoerd, maar in ons land veel minder te horen is. GZO bracht daarin verandering en heeft haar publiek kennis laten maken met werken van beide componisten in de grote zaal van Theater de Bussel op zondagmiddag, 19 november 2017. Het Vaughan Williams Charitable Trust waardeerde onze muziekkeuze zozeer, dat zij bereid waren bij te dragen in de kosten van de uitvoering.

Ralph Vaughan Williams (1872-1952) en Sir Edward Elgar (1857-1934) hebben met hun composities de klassieke muziek in Engeland opnieuw op de kaart gezet. Vaughan Williams studeerde in Londen, Cambridge en Berlijn en was in 1908 de laatste leerling van Maurice Ravel. Vaughan Williams was bijna 50 jaar muzikaal leider van het Leith Hill Musical Festival. Daarnaast heeft Vaughan Williams veel betekend voor het Engelse muziekonderwijs en hij besteedde de nodige tijd aan het verzamelen en publiceren van Britse composities.
Edward Elgar ontwikkelde zich tot concertmeester, arrangeur en dirigent. Zijn bekendste werken zijn de ’Enigma Variations’ en de ‘Pomp and Circumstance Marches’. De 1e mars, met daarin ‘Land of Hope and Glory’, heeft de grootste bekendheid gekregen. Elgar orkestreerde het lied ‘Jerusalem’ van Charles Hubert, dat net als ‘Land of Hope and Glory’, elk jaar tijdens de ‘Last Night of the Proms’ door het publiek massaal wordt meegezongen.

GZO werd begeleid door beroepsmusici en hooggekwalificeerde amateurs van het Möbius Ensemble Tilburg (MET) en door Ben Martin Weijand aan de vleugel. Niek Baar verzorgde een vioolsolo. Onze dirigent, Herman Kofflard, die de algehele leiding had, kreeg volkomen terecht een daverend applaus van publiek, koor en musici voor de wijze waarop hij alle uitvoerenden tot een indrukwekkende muzikale prestatie bracht.

Het concert werd geopend door het ensemble met ‘Serenade for Strings’ (1892) van Elgar, waarmee het publiek meteen naar romantische sferen gevoerd werd. Daarna voerde GZO ‘In Windsor Forest’ uit van Vaughan Williams. Deze koorwerken werden, ondanks de lastige akoestiek van de zaal, mooi verklankt door koor en ensemble . De meeste indruk maakte Niek Baar, die met zijn vioolsolo in ‘The Lark Ascending’, het publiek en ons heeft ontroerd.
Na de pauze zong GZO ‘Spanish Serenade’ en ‘From the Bavarian Highlands’, koorwerken van Elgar. GZO heeft onder de bezielende leiding van Herman Kofflard deze koormuziek, die vol zit met weemoed, smachten, grandeur en lyriek, prachtig uitgevoerd met mooie melodische lijnen.
We kunnen met gepaste trots terugkijken op een geslaagd concert, waarvan iedereen heeft genoten.


Foto’s concert


20171122 Recensie Weekblad Oosterhout

Reacties zijn gesloten.