De dirigent

Herman Kofflard heeft een uitgebreide en gevarieerde staat van dienst opgebouwd in de muziekwereld:

Al sinds 1978 is hij werkzaam als dirigent van diverse koren in Rotterdam en omgeving. Eerst als amateur-dirigent, maar al snel groeide bij hem de behoefte om zijn muzikale interesse verder te verdiepen, en besloot hij naar het Conservatorium te gaan.

In 1985 studeerde hij af in het hoofdvak Schoolmuziek. Sindsdien is Herman als muziekdocent werkzaam geweest op verschillende scholen, waaronder het City College St. Franciscus in Rotterdam. Tegenwoordig werkt hij op het Montfortcollege in Rotterdam-Zuid en is hij hoofdvakdocent bij Codarts Conservatorium.

Tegelijkertijd studeerde hij op het conservatorium, bij Barend Schuurman, het vak koordirectie en in 1988 rondde hij die opleiding succesvol af met een concert in de Laurenskerk in Rotterdam waarbij de Paukenmesse van Haydn werd uitgevoerd. Enkele jaren later volgde het Praktijkdiploma Orkestdirectie, na een studie bij Arie van Beek.

Naast het werken met grote koren en orkesten heeft Herman Kofflard veel ervaring opgebouwd in het dirigeren van kamerkoren. Tot 1997 dirigeerde hij onder meer het Madrigaalkoor van Sempre Crescendo, met welk gezelschap hij naast vele a capella werken van Elgar, Britten, Brahms, Poulenc, Monteverdi e.a. ook de Johannes Passion van Bach en de Petite Messe Solennelle van Rossini uitvoerde.

Met het Groot Koor van Sempre Crescendo stonden in die periode werken als de Carmina Burana, (in het Concertgebouw!) het Gloria van Poulenc en het Requiem van Verdi op het programma en met dat gezelschap ondernam hij ook verschillende buitenlandse reizen naar Oxford, Cambridge, Strassbourg en Praag. Ook andere grote werken zoals de requiems van Mozart en Fauré, de Messa di Gloria van Puccini en de Chichester Psalms van Leonard Bernstein werden destijds met veel succes uitgevoerd.

Herman Kofflard was 5 jaar dirigent van het Leids Amateur Symfonieorkest “Leiden Sinfonietta”, een orkest dat zich toelegde op onbekende werken van bekende componisten en soms minder bekende componisten (Liadov , Kallinikov, Delius, Glazounov, Sparre Olsen, Rosetti, Swendsen, Vorišek e.a.), maar ook bekende werken als “Le boeuf sur le toit “ van Darius Milhaud stonden op het programma.

Naast Voci Volanti heeft hij ook negen jaar lang leiding gegeven aan het Algemeen Gemengd Koor Krea Musica uit Waddinxveen, dat uit ongeveer 60 zangers en zangeressen bestaat. Herman is een geboren Rotterdammer en al 25 jaar de dirigent van Voci Volanti. In maart 2006 is zijn 3e lustrum bij Voci groots gevierd met een repetitieweekend in Elst, waarbij tevens de opera Treemonisha van Scott Joplin uitgevoerd werd. Een mega-project was de uitvoering van Elgars oratorium ‘The Black Knight’ in 2012, waarbij de RDM-campus op Heyplaat afgehuurd werd. En eind 2015 heeft Voci het requiem van Mozart weer uitgevoerd in drie concerten, waarbij in totaal meer dan duizend kaarten verkocht zijn!

Tot slot geeft hij nog leiding aan “Kleinkoor Klaas’, een kleine zanggroep van 6 personen die zich toelegt op wereldmuziek, en waarvan 2 cd’s zijn uitgekomen.  ‘Klaas’ (2007) en ‘Meer Klaas’ (2018).

Herman Kofflard is sinds september 2016 dirigent van het Gemengd Zangkoor Oosterheide.

Reacties zijn gesloten.