Componist Roel van Oosten

Roel van Oosten componeerde het fraaie werk "Canzoniere".

Componist Roel van Oosten

Roel van Oosten is in 1958 geboren in Den Haag als zoon van een verdienstelijk amateurorganist. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, piano bij Ilse Krijgsman en compositie bij Peter Schat en Louis Andriessen. Met een beurs van het Nederlandse en Franse Ministerie van Cultuur ging hij in 1984 in Parijs verder studeren aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs. Ook volgde hij daar de analyseklas. Tevens nam hij deel aan cursussen van het Collège de France en Radio France.

Naast zijn studie was hij werkzaam als begeleider van Franse vocalisten. Tijdens zijn verblijf in Parijs waren er concerten gewijd aan zijn eigen werken in het Centre Confluences en het Institut Néerlandais. Hij werd geselecteerd om een jaar te wonen in het atelier van De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg in Meudon, Frankrijk.

Vanaf zijn terugkeer naar Nederland heeft hij zich volledig aan het componeren gewijd. Inmiddels is hij een veelzijdig Nederlands componist van modern klassieke muziek. Zijn muziek kent vele facetten: van uitbundig, jazzy en virtuoos tot ingetogen en meditatief. Dit altijd in combinatie met een speciaal gevoel voor klankrijkdom. Een aantal werken laat de directe en extreme kanten van zijn componeren zien en andere werken daarentegen zijn harmonisch en welluidend. Het grootste deel van zijn oeuvre omvat werken voor symfonieorkest, kamermuziek, muziektheater en opdrachten voor bijzondere gelegenheden. Zijn composities werden uitgevoerd door het Residentie Orkest, het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Balletorkest, het Asko Ensemble, de Slagwerkgroep Den Haag en het Osiris Trio. Zijn werk is gepresenteerd in Frankrijk, Verenigde Staten, China, Engeland, en Nieuw Zeeland en er zijn composities voor radio en televisie opgenomen.
Roel van Oosten hecht grote waarde aan vakmanschap en toegankelijkheid in zijn partituren. Zijn muziek wordt door een breed publiek gewaardeerd en niet alleen uitgevoerd door professionele musici, maar ook door de betere amateurkoren en orkesten.

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.