2016 Ein deutsches Requiem

< Terug naar Archief

13 maart 2016 – Ein deutsches Requiem, een bijzondere concertuitvoering

2016-GZO-01-Op zondag 13 maart 2016 voerde Gemengd Zangkoor Oosterheide (GZO) Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms uit. Ein deutsches Requiem is een groot koorwerk met solisten gecomponeerd door de Duitse componist Johannes Brahms tussen 1865 en 1868. Het is geestelijke muziek, maar zonder liturgische teksten. Het bestaat uit zeven delen.

Het Gemengd Zangkoor Oosterheide heeft gekozen voor de versie waarbij de begeleiding wordt uitgevoerd via piano à quatre-mains. Dit is als zodanig een première in Oosterhout. De oorspronkelijke versie van Ein deutsches Requiem vergt een enorme orkestbezetting: behalve strijkers en dubbel bezette fluiten, hobo’s, klarinetten, trompetten en fagotten zijn er vier hoorns voorgeschreven, drie trombones, een tuba, een contrafagot, een harp, pauken en een orgel. In januari 1869 voltooide Brahms op verzoek van zijn uitgever een versie waarin het orkest is vervangen door piano à quatre-mains. Deze versie beleefde zijn première in London, op 10 juli 1871. De pianoversie is zeker geen bleek aftreksel van het origineel, maar is een zelfstandige, meer intieme compositie waarin de teksten beter tot hun recht komen. Ook de polyfone vocale lijnen zijn helderder en de harmonieën beter herkenbaar.

Musici en dirigent:

  • Piano quatre-mains: Ben Martin Weijand en Carl van Kuyck
  • Solisten: Josje Zwaans (sopraan) en Lionel von Lawrence (bariton)
  • Algehele leiding: dirigent Charles van der Veeke

De opkomst voor dit concert was groot. De Sint-Jansbasiliek in Oosterhout was dan ook goed gevuld.

De uitvoering was fantastisch. Het koor zong geweldig en een warm melodisch geluid vulde weldra de basiliek en bracht menige toehoorder in vervoering.


Foto’s van het concert


Beschrijving van Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms

16 maart 2016: Recensie Weekblad Oosterhout Recensie

< Terug naar Archief

Reacties zijn gesloten.