Pianist & Organist Jan Damen

 

Afscheid Jan Damen als vaste begeleider van GZO

Bij het afscheid van Jan Damen, vaste begeleider van GZO, hebben we als koor herinneringen opgehaald aan de hechte band, de fijne samenwerking en de professionaliteit van Jan.

Jan Damen kwam op verzoek van dirigent Ben van Wanrooij ons koor ondersteunen, eerst incidenteel en vanaf 2003 als vaste begeleider tijdens repetities. Regelmatig verzorgde hij de begeleiding bij uitvoeringen. Daarnaast heeft Jan repetities geleid en soms gedirigeerd.
Na 12,5 jaar heeft Jan aangegeven te willen stoppen. We hebben samen veel muzikale hoogtepunten beleefd, waar we met genoegen aan terugdenken.
Jan kende zijn partijen en leek alles gemakkelijk weg te spelen, maar moeilijke pianopartijen vroegen ook van hem de nodige uren thuisstudie. Jan ging mee als begeleider als we zongen in verzorgingshuizen, bij de Dodenherdenking en op onze koorreizen.

Canzoniere, de première van een nieuwe compositie, speciaal geschreven voor ons koor, was voor ons allemaal en ook voor Jan een absoluut hoogtepunt. En met het musicalconcert (achteraf bezien de laatste uitvoering met Jan), dat ons allemaal veel kruim heeft gekost, hebben we wederom ons publiek kunnen verrassen. We hebben Jan bedankt met een klein gebaar van grote dankbaarheid in de vorm van een speciaal voor hem samengesteld wijnpakket en voor zijn vrouw Corry was er een fraai boeket.

Dirigent Charles van der Veeke heeft daarna lovend gesproken over Jan Damen als begeleider van ons koor. Het is de kunst van een begeleider om aan te voelen wat de dirigent nodig heeft. Het getuigt van professionaliteit als de begeleider proactief meedenkt. Daarnaast is Jan een aimabele collega in het muziekvak, een zeer prettige mens in de omgang en een hele goede musicus, die zijn stukken kent.

Jan bedankte voor de lovende woorden, gaf aan dat hij de samenwerking en de omgang met elkaar altijd heel plezierig had gevonden en dat het besluit te stoppen hem moeite had gekost. Hij lichtte toe dat hij het vak van begeleider had geleerd in de speciale begeleidingsklas van Theo van der Pas en dat hij van die lessen zijn hele leven plezier heeft gehad in zijn rol als begeleider van vele koren en muziekgezelschappen. Jan vertelde dat op alle vakanties ons koor met hem en Corry meeging. In de auto liggen namelijk twee CD’s van onze uitvoering van I Lombardi en die worden gedraaid, zodra de vakantiereis begint en dat betekent steeds weer genieten van die geslaagde uitvoering.

Tot slot werd Jan verzocht om spelend met het koor af te sluiten en daarna hebben we met elkaar het glas geheven op de muzikale vriendschap tussen ons koor en Jan.

Namens koor en dirigent: Gerrie van Bree (voorzitter)

20150827-afscheid-Jan-Damen


Jan Damen, geboren te Ginneken en Bavel op 23 april 1938, studeerde al op jonge leeftijd piano en orgel bij de Bredase muziekpedagoog Coos van Overbeek. Deze liet hem examens afleggen aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel, wat leidde tot een optreden voor de experimentele televisie die in het begin van de jaren vijftig uitzond vanuit de Philipsgebouwen in Eindhoven.

Na afronding van zijn middelbare schoolopleiding (gymnasium-B aan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum) zette Jan Damen zijn muziekstudie voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de bekende pianist Theo van der Pas. In 1964 slaagde hij voor het einddiploma Piano solospel en werd hem de Steensmaprijs toegekend, bestemd voor de beste solist in het betreffende examenjaar.

Hij sloot zijn opleiding af met een optreden in het Kurhaus te Scheveningen, waar hij samen met het orkest van het Conservatorium onder leiding van Louis Stotijn, in aanwezigheid van Prinses Beatrix, het Piano Concerto opus 35 van Dimitri Shostakovitch speelde.

Intussen had hij zijn akte Schoolmuziek behaald en werkte hij als muziekdocent aan verschillende Bredase scholen. Daarnaast gaf hij regelmatig koffieconcerten in de regio, vaak in combinatie met andere solisten en/of koren. Hij plukte hierbij de vruchten van de jaren dat hij bij zijn leraar Theo van der Pas diens unieke begeleidingsklas volgde.

Vele jaren vormde hij een piano-duo met Kees van Bavel; samen richtten zij zich vooral op het repertoire voor twee piano’s.

 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.