Concertagenda

 

 

In 2018 bestaat het GZO 45 jaar. In dit lustrumjaar verzorgen we meerdere (gast)optredens.

 

 


Requiem, Mozart – 3 februari 2019

We sluiten het lustrumjaar van GZO af met een concert in de Basiliek op zondagmiddag, 3 februari 2019, waarin het Requiem van Mozart (Kv626) op het programma staat.

Meer informatie volgt 

Beknopte informatie over Mozart’s Requiem, K626
Het requiem van Mozart is waarschijnlijk een van de meest mysterieuze werken van deze componist. Met name de exacte reden waarom Mozart de compositie van het werk begon is niet geheel duidelijk. Het verhaal is dat Mozart de compositie van het werk deed in opdracht van een mysterieuze opdrachtgever, waarvoor hij rijkelijk beloond zou worden. Later zou blijken dat de man een bediende was van graaf Walsegg, die het werk voor de herdenkingsdienst van zijn vrouw wou hebben, met de suggestie dit zelf gecomponeerd te hebben. Helaas, Mozart heeft het werk nooit kunnen voltooien. Van zijn hand zijn slechts de complete vocale composities en fragmenten van de orkestratie gevonden. Na Mozart’s dood heeft zijn vrouw Constanze bij Joseph Eybler het verzoek neergelegd om het Requiem te completeren. Eybler heeft de aanwezige vocale gedeelten van het Requiem aangevuld met een orkestratie, maar was niet in staat de compositie van de nog missende delen te doen. Uiteindelijk heeft Constanze Mozart’s pupil Franz Xaver Süssmayr gevraagd het gehele requiem af te ronden. Waarom Constanze dit niet direct als eerste aan Süssmayr heeft gevraagd, die gezien zijn relatie met Mozart de meest voor de hand liggende keuze was, is niet duidelijk. Süssmayr completeerde het Requiem eind 1792. In de loop der jaren is door verschillende componisten, ook in onze moderne tijd, kritiek geuit op de aanvullingen die Süssmayr heeft gedaan. Maar tot nu toe staat deze versie als hét Requiem van Mozart. Het Requiem is bij het bredere publiek ook bekend geworden door de speelfilm Amadeus, waar bij de eindscènes gebruik is gemaakt van de delen ‘Confutatis Maledictis’ en ‘Lacrimosa’.

19 april 2018 – Persbericht weekblad Dongen

Gastzangers:
Vanaf januari 2018 starten de repetities en belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden bij het secretariaat als nieuw (aspirant)lid of als gastzanger. Kom eens vrijblijvend kennismaken en sfeerproeven op donderdagavond in het Oelbert tussen 20 uur en 22 uur. Meld je vooraf even aan bij het secretariaat, dan kunnen we zorgen voor een goede ontvangst. Als je besluit mee te gaan doen wordt, op basis van een stemtest, door onze dirigent bepaald bij welke partij je hoort.

Aanmelden als nieuw koorlid en/of gastzanger –  contact

Requiem-Mozart-vertaling NL

Reacties gesloten