Beschrijving I Lombardi

Korte inhoud van de opera I Lombardi

I LOMBARDI ALLA PRIMA CROCIATAf-2005-kaart-03
(De Lombardijen tijdens de eerste kruistocht).

Het eind van de 11e eeuw.
“De Vendetta”. Pagano en zijn broer Arvino hielden van dezelfde vrouw, Viclinda. Toen zij de voorkeur gaf aan Arvino, heeft Pagano op de huwelijksdag getracht zijn broer te vermoorden. Hij is daarvoor verbannen, maar nu, vele jaren later, keert hij, gehuld in een boetekleed, naar Milaan terug. Er vindt een verzoening plaats tussen hem en Arvino, Viclinda en hun dochter Giselda. Pagano hoopt nog steeds wraak te kunnen nemen op zijn broer en brengt een bende bandieten bijeen onder leiding van Pirro om het huis van de familie te overvallen en Arvino te doden. Het plan mislukt echter omdat Pagano in de verwarring zijn vader in plaats van zijn broer doodt. Uit wroeging tracht hij zelfmoord te plegen, maar hij wordt daarvan weerhouden en hij wordt opnieuw verbannen.

f-2005-lombardi-9“De man in de grotâ. Acciano, de tiran van Antiochië, bidt tot Allah om hulp tegen de
kruisvaarders. Zijn zoon Oronte bemint een van de christelijke gevangenen, Giselda, en wil zich tot het christendom bekeren, tot vreugde van zijn moeder Sofia die zelf in het geheim ook bekeerd is. Pagano is ondertussen kluizenaar geworden en leeft eenzaam en in afzondering. Zijn vroegere volgeling Pirro herkent hem niet als hij om vergiffenis komt vragen omdat hij moslem geworden is. Hij biedt aan om Antiochië te verraden. Dit stelt de kruisvaarders uit Lombardije, onder aanvoering van Arvino, in staat om Antiochië te veroveren. In de harem vertelt Sofia aan Giselda dat Acciano en Oronte gedood zijn. De Lombarden komen binnen en Giselda vervloekt de god die zo’n oorlog toestaat; haar vader is zo woedend om haar afvalligheid met betrekking tot de heilige kruistocht, dat hij haar wil doden. Pagano, die door niemand herkend wordt, redt haar door te bepleiten dat ze slechts “een arm, dwaas meisje” is.

“De bekering”. De vallei van Jehoshaphat buiten Jeruzalem. Oronte is niet dood. Vermomd als kruisvaarder heeft hij een ontmoeting met Giselda en zij zweren elkaar hun eeuwige liefde. Zij verlaten het kamp van de kruisvaarders. Arvino beklaagt zich omdat hij zo’n dochter bezit en hij wordt nog bozer als hij verneemt dat Pagano in de omgeving is gezien. Een dodelijk gewonde Oronte zoekt met Giselda een toevlucht in de grot van Pagano. Oronte wordt gedoopt alvorens in de armen van zijn geliefde Giselda te sterven.

f-2005-kruistocht-02a-“Het heilige grafâ. Giselda heeft zich verzoend met haar vader en ziet in een visioen Oronte te midden van de engelen. In de slag om Jeruzalem wordt Pagano dodelijk gewond. Hij wordt Arvino’s tent binnengedragen en vertelt wie hij is. Arvino schenkt hem vergiffenis en draagt hem in zijn armen naar de ingang van de tent. Vanaf die plaats zien zij de vlag van de kruisvaarders boven de veroverde stad wapperen.

Reacties zijn gesloten.