Nieuwe geluidskoepel

17 november 2003; Ingebruikname van de nieuwe geluidskoepelf-2003-opbouw-08

Het Gemengd Zangkoor Oosterheide had, tijdens de uitvoering van het AIDA concert op zondag 30 november en dinsdag 2 december, de primeur in de nieuwe akoestische geluidskoepel van Theater De Bussel.

Theater de Bussel beschikt per 17 november 2003 over een gloednieuwe geluidskoepel. Hiermee worden de akoestische eigenschappen van het theater naar wens geoptimaliseerd. De geluidskoepel heeft tot doel om op het podium geproduceerd geluid, zonder tussenkomst van elektrische geluidsversterking, te concentreren en te richten naar de zaal en de toeschouwers.

Een lang gekoesterde wens van de Oosterhoute dirigent Ben van Wanrooij gaat hiermee in vervulling. Oosterhout heeft slechts enkele ruimten die min of meer geschikt zijn voor het geven van concerten. Het Gemengd Zangkoor Oosterheide maakte voorheen dankbaar gebruik van de Verrijzeniskerk. Toen in 2002 de plannen voor de sloop van de Verrijzeniskerk realiteit werden was één ding duidelijk, naast een mooi en functioneel gebouw zou ook één van de laatst akoestisch geschikte concertruimten voor Oosterhout vervallen. Noodgedwongen ging het koor op zoek naar een andere locatie.

Toen het koor in het voorjaar van 2003 besloot om de uitvoering van de Opera AIDA in de Bussel uit te voeren was één van de voorwaarden van Ben van Wanrooij dat er een geluidskoepel in de Bussel zou worden gerealiseerd.

Gaandeweg werden er door diverse partijen plannen gesmeed, werd er gebrainstormd en vergaderd en werden ideeën op hun technische merites beproefd. Uiteindelijk kreeg het plan in september 2003 vorm en kwam ook de financiering rond.

De nieuwe reflectiekoepel bestaat uit grote staande- en hangende panelen welke ieder opgebouwd zijn uit een metalen frame, het zogenaamde Truss-systeem, waarbinnen reflecterend zeildoek is gespannen. De panelen hangen aan het gloednieuwe trekkensysteem van Het Theater. Het totale reflecterende oppervlakte is circa 230 vierkante meter.

Het Gemengd Zangkoor Oosterheide had de primeur met de uitvoering van het AIDA concert.

Reacties zijn gesloten.