Gemengd Zangkoor Oosterheide (GZO) viert 50-jarig bestaan met jubileumconcert

De kop boven dit artikel is kort maar krachtig. Toch schuilt er een hele historie van het koor achter en herbergt het veel persoonlijke herinneringen van tientallen koorleden.

Het begin

April 1973-oktober 1993

Hans van der Sterren is de eerste dirigent en Henk Krutwagen de eerste begeleider.

In het jaar van oprichting is een aantal keren een kerkdienst opgeluisterd in de kapel van het oude St. Josephziekenhuis aan de Leijsenhoek en in het najaar van 1973 ook in de kapel van het Franciscanessenklooster in Dongen, waar het koor met het openbaar vervoer naar toe gaat, omdat het op die dag een autoloze zondag is (oliecrisis 1973). In 1974 voert GZO het eerste echte concert met begeleiding uit. Op het programma staan werken van Mozart, Bruckner, Haydn en Bach. Na enkele jaren wordt Joep Moonen de vaste begeleider.

Hans van der Sterren zal 20 jaar dirigent blijven van GZO, heeft hard gewerkt aan de opbouw van de kwaliteit van zangtechniek, dynamiek en expressie en heeft met het koor een heel gevarieerd repertoire opgebouwd van opera, musical, geestelijke liederen, klassieke muziek en Amerikaanse muziek (negro-spirituals en Broadway muziek).

Oktober 1993-december 2009

Hans is in 1993 opgevolgd door Ben van Wanrooij, die 16 jaar met ons koor verbonden zou blijven en het muzikale niveau van het koor verder heeft ontwikkeld. Het 25-jarig jubileum van het koor is in 1998 gevierd met een intens doorleefde uitvoering van het Stabat Mater van A. Dvořák en met een koorreis naar Praag. Na verloop van tijd wordt Jan Damen onze nieuwe begeleider. We maken in de jaren daarna 2 koorreizen: naar Duitsland in 2002 en naar Salzburg in 2006. We luisteren diensten op in de kathedralen van Gent (2003), Brugge (2005) en Mechelen (2008). Onder Ben heeft GZO heel wat opera’s van Verdi ingestudeerd en uitgevoerd, maar het meest indrukwekkend is wellicht het Requiem van Verdi, dat GZO uitvoert in 2001, ruim een maand na 9/11, en dat opgedragen is aan de slachtoffers. De wereld is op dat moment in shock en de muziek van Verdi geeft uiting aan de gevoelens, die op dat moment bij mensen leven.


Concert Requiem Verdi in 2001

Januari 2010-september 2016

Vanaf 2010 is onze dirigent Charles van der Veeken. Met hem doorlopen we het bijzondere proces van de ontwikkeling van een nieuwe compositie. Roel van Oosten componeert voor ons 40-jarig jubileum een modern klassiek werk “Canzoniere” op teksten van Petrarca. Tijdens het instuderen van de muziek komt Roel regelmatig luisteren en besluit hier en daar nog een en ander aan te passen. Het stuk is met 2 andere koren uitgevoerd in 2014. Een onvergetelijke muzikale ervaring, maar financieel ook een groot waagstuk. Ben Martin Weijand wordt onze nieuwe begeleider.

September 2016-heden

Vanaf september 2016 staat Herman Kofflard voor GZO. Hij blijkt in staat te zijn om stukken, die we al eerder hebben uitgevoerd, als nieuw te laten klinken door zijn artistieke opvattingen bij die klassieke stukken en bij de intentie van de componist. Hij weet ons met vriendelijke volharding steeds dichter te brengen bij een hoge mate van muziekbeleving, waardoor de stukken echt tot hun recht komen met inzet van al onze zangtechniek, dynamiek en expressie. Hij leert ons te focussen en de muziek van binnenuit te voelen en zo de muziek uit te voeren dat wijzelf en ons publiek geraakt worden in hart en ziel. Alleen al daarvoor zou je bij GZO willen zingen. Daarnaast is GZO al vijftig jaar een vereniging waarin de verbondenheid in muziek ook verbondenheid in vriendschap geeft. We staan voor elkaar klaar en hebben aandacht voor elkaars lief en leed.

Een topuitvoering van GZO met Herman is het Requiem van Mozart in 2019. In een uitverkochte Basiliek klinkt het overbekende werk als nooit tevoren. Ook de intieme kerstconcerten in het Oelbertgymnasium worden goed ontvangen.

Ontwikkeling

Het koor is in de loop der jaren gegroeid van bijna 20 leden naar 100 leden en heeft sinds een jaar of 10 bijna 60 leden. Er zijn helaas geen leden meer van het eerste uur. De helft van het koor is langer dan 10 jaar lid en de andere helft korter dan 10 jaar, wat laat zien dat het ledenbestand zich nog steeds vernieuwt. We groeien niet in aantal, maar van krimp is nog geen sprake. Het gros van de leden is tussen de 60 en 80 jaar jong en de gemiddelde leeftijd blijft al jaren ongeveer gelijk.

Na 50 jaar staat de GZO teller op 52 eigen concerten en daarnaast nog 45 kerkdiensten, 25 gastoptredens bij uitvoeringen van andere koren en 60 optredens bij Dodenherdenkingen, jubilea, uitvaarten en dergelijke.

Op zondagmiddag 16 april 2023 tellen we er een concert bij, ons jubileumconcert bij het 50-jarig bestaan van GZO met twee werken uit de rijke koorhistorie: Messa di Gloria van G. Puccini en Te Deum van A. Dvořák.

Corona

Dit programma stond aanvankelijk op de planning van een najaarsconcert in 2020. Maar corona gooide vanaf maart 2020 roet in het eten en ondanks de inzet van ZOOM repetities, waaraan veel leden trouw meedoen, lukt het niet om kwalitatief goed in te studeren en bovendien mag je geen concerten organiseren. Dus is het programma doorgeschoven naar najaar 2021 en vervolgens naar voorjaar 2022. Al die tijd worden we steeds weer geconfronteerd met lange periodes van lockdown, waarin repeteren niet mogelijk is. In het voorjaar van 2022 nemen we als bestuur een rigoureus besluit: we verzetten het programma naar 2023 en maken er een grandioos jubileumconcert van en we gaan met een nieuw programma in een kleine setting aan de slag voor het najaar van 2022. Dat heeft goed uitgepakt. In het najaarsconcert in het Oelbert hebben we ons publiek na lange tijd weer kunnen laten horen dat we nog niets aan kwaliteit hebben ingeboet. En na dat laatste concert hebben we het jubileumprogramma weer fris opgepakt in de repetities. Hoewel de ene helft van het koor deze stukken al eerder heeft uitgevoerd (Te Deum in 2004 en delen van het Messa di Gloria in 2004 en 2014) en de andere helft deze muziek voor de eerste keer zingt, blijkt het voor het hele koor als nieuw te klinken, doordat oude aanwijzingen geschrapt zijn en de partituren inmiddels vol staan met aanwijzingen van Herman.

Jubileumconcert 2023

Nu zijn we klaar om deze muziek met nieuw elan uit te voeren. Samen met gastkoor Voci Volanti uit Rotterdam zingen we, begeleid door het Möbius Ensemble Tilburg (dat ons ook begeleid heeft bij het Requiem van Mozart in 2019) de sterren van de hemel in de Sint-Jansbasiliek met drie internationale solisten: Martha Bosch (sopraan), Francis Ng (tenor) en Philip Barkhudarov (bas). Het belooft een ongekend mooie uitvoering te worden. Als liefhebber van klassieke muziek mag je dit concert niet missen.


Studiedag in Rotterdam met Voci Volanti 2023

Het concert wordt op 16 april uitgevoerd in de St. Jansbasiliek om 15.00 uur. De kerk is vanaf 14.30 uur open. Kaarten zijn te koop in de voorverkoop voor € 22,50 (inclusief drankje na afloop en programmaboekje). Jongeren tot 18 jaar betalen € 10,00. Op 16 april kosten de kaarten aan de kerk € 25,00.

De kaarten zijn digitaal verkrijgbaar via de website met € 0,99 administratiekosten per bestelling (www.gemengdzangkooroosterheide.nl). Verder via het secretariaat (mail: bestuur@gemengdzangkooroosterheide.nl of bel: 0655 333 715) en via de koorleden.

Reacties zijn gesloten.