Dodenherdenking

G-2014-21Traditioneel verleent het Gemengd Zangkoor Oosterheide haar medewerking aan de centrale dodenherdenking op 4 mei bij het Oosterhoutse Bevrijdingsmonument in het stadspark. Dit gebeurt gewoonlijk in samenwerking met de Oosterhoutse Nachtegalen en de Koninklijke muziekvereniging “Harmonie” Oosterhout.

Om ongeveer 19.20 uur vertrekt de tocht vanaf het Oosterhoutse stadhuis naar het bevrijdingsmonument in het stadspark. Daar vindt de plechtigheid plaats. De dodenherdenking wordt afgesloten met het leggen van kransen en bloemen.

Ook wij vinden het belangrijk dat er door een ieder in het algemeen, en met name de Oosterhoutse bevolking, wordt stilgestaan bij de talloze slachtoffers en gesneuvelden tijdens de wereldoorlogen en slachtoffers en overledenen in het algemeen. Het is ieder jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis.

Wetenswaardigheid:
Het oorlogsmonument (ook wel bevrijdingsmonument genoemd) in Oosterhout is een wit natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur met kind. Het beeld is geplaatst op een zuilvormig voetstuk van blokken witte natuursteen. Op het voetstuk is in reliëf een heraldisch wapen aangebracht. Op enige afstand van het beeld staat een grote, zwart marmeren gedenksteen. De tekst op het voetstuk luidt ‘1940-1945’. In 1994 is een wal om het beeld heen gelegd waar 159 namen op staan van Oosterhoutse oorlogsslachtoffers en militairen die vielen op Oosterhouts grondgebied. Het monument is geplaatst in het stadspark te Oosterhout.


Meer informatie:
Foto’s van deze plechtigheid van afgelopen jaren.

Reacties gesloten.