Persberichten

Concert Engelse Romantiek van het Oosterheidekoor krijgt aandacht en steun van Engels fonds

Gemengd Zangkoor Oosterheide (GZO) heeft het programma van haar jaarlijks concert samengesteld met werken uit de Late Engelse Romantiek van de componisten Ralph Vaughan Wiliams en Sir Edward Elgar. Prachtige muziek, die in Engeland regelmatig wordt uitgevoerd, maar in ons land veel minder te horen is.
GZO brengt daarin verandering en voert werken van beide componisten uit in de grote zaal van Theater de Bussel op zondagmiddag, 19 november 2017, om 15.00 uur. Een kaartje kost € 22,50 inclusief garderobe, programmaboekje en pauzedrankje. Vrienden van GZO (en mensen die Vriend worden) krijgen korting.
GZO wordt begeleid door beroepsmusici en hooggekwalificeerde amateurs van het Möbius Ensemble Tilburg (M.E.T.). Ben Martin Weijand zit aan de vleugel en Niek Baar, een jonge, getalenteerde violist, verzorgt een solo. Onze dirigent, Herman Kofflard, heeft de algehele leiding.

Ralph Vaughan Williams (1872-1952) en Sir Edward Elgar (1857-1934) hebben met hun composities de klassieke muziek in Engeland opnieuw op de kaart gezet. Vaughan Williams studeerde in Londen, Cambridge en Berlijn en was in 1908 de laatste leerling van Maurice Ravel. Vaughan Williams was bijna 50 jaar muzikaal leider van het Leith Hill Musical Festival. Daarnaast heeft Vaughan Williams veel betekend voor het Engelse muziekonderwijs en hij besteedde de nodige tijd aan het verzamelen en publiceren van Britse composities.
Edward Elgar ontwikkelde zich tot concertmeester, arrangeur en dirigent. Zijn bekendste werken zijn de ’Enigma Variations’ en de ‘Pomp and Circumstance Marches’. De 1e mars, met daarin ‘Land of Hope and Glory’, heeft de grootste bekendheid gekregen. Elgar orkestreerde het lied ‘Jerusalem’ van Charles Hubert, dat net als ‘Land of Hope and Glory’, elk jaar tijdens de ‘Last Night of the Proms’ door het publiek massaal wordt meegezongen.
GZO heeft haar concert onder de aandacht gebracht van het Vaughan Williams Charitable Trust, dat door de weduwe van de componist in het leven is geroepen om zijn naam en faam als Engelse Componist in ere te houden en om te bevorderen dat zijn composities ook na zijn dood blijven klinken. We voelen ons vereerd, dat het fonds ons heeft gesteund met een royale bijdrage in de kosten.

Het concert wordt geopend door het ensemble met ‘Serenade for Strings’ (1892) van Elgar, waarmee het publiek naar romantische sferen gevoerd wordt. Daarna voert GZO ‘In Windsor Forest’ uit van Vaughan Williams. Dit bestaat uit koorwerken van zijn opera ‘Sir John in Love’ uit 1929. Vervolgens vertolkt Niek Baar met het ensemble ‘The Lark Ascending’, het meest uitgevoerde stuk van Vaughan Williams. In dit stuk (1921) heeft de componist zijn traumatische ervaringen aan het front in de 1e wereldoorlog verwerkt. De melodie groeide uit tot symbool van het collectieve verdriet, ontstaan door oorlogsgeweld. Na de pauze verzorgt GZO ‘Spanish Serenade’ en ‘From the Bavarian Highlands’, koorwerken van Elgar. De laatstgenoemde compositie is ontstaan na vakanties van de Elgars in het Beierse heuvellandschap.
Met dit concert brengt GZO prachtige muziek onder uw aandacht, die op onnavolgbare wijze in melodische lijnen alle emoties vertolkt, die in de Engelse Romantiek in pieken en dalen bezongen worden: lief en leed, leven en dood, de natuur in al zijn overweldigende schoonheid en wreedheid. Muziek vol weemoed, smachten, grandeur en lyriek. Wie houdt van klassieke muziek, die aangenaam in het gehoor ligt, mag dit concert niet missen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Theater de Bussel (www.theaterdebussel.nl) en verder aan de kassa van De Bussel en via de koorleden. Voor meer informatie over ons koor en ons concert is een bezoekje aan onze website www.gemengdzangkooroosterheide.nl de moeite waard.
In 2018 bestaat GZO 45 jaar. In het lustrumjaar, dat loopt van april 2018 tot april 2019, willen we meerdere (gast) optredens verzorgen. Zo werken we, op verzoek van Esther Apituley, mee aan haar voorstelling “Vivaldi Code Rood” op 15 maart 2018 in Theater De Bussel. We sluiten het lustrumjaar af met een concert in de Basiliek op zondagmiddag, 3 februari 2019, waarin het Requiem van Mozart op het programma staat. De repetities starten in januari 2018. Nieuwe leden en gastzangers zijn na 19 november 2017 van harte welkom.

Meer over het concert op 19 november 2017


Meer informatie:
Contactformulier sturen aan de PR-functionaris van ons koor.

 

 

Reacties gesloten